Veilig, Vitaal en Sociaal Oudewater

 


Ronald Gabriëls (#3) en Jelle Kuiper (#6) vertellen over het sociaal domein:

 

Ronald: “Niet ik, niet zij, maar wij! Zo werkt het in Oudewater. Samen maken we het leuk en veilig, samen zorgen we voor elkaar en lossen we eventuele problemen op. We hoeven niet voor alles aan te kloppen bij de gemeente. Maar, wanneer het nodig is, biedt de gemeente een vangnet en biedt dan vroegtijdig effectieve hulp.”

  

Jelle: “Voorkomen is beter dan genezen. Sporten helpt daarbij. In 2020 heeft de fractie het sportakkoord Oudewater vastgesteld met als doel dat meer Oudewaternaren gaan sporten, sportclubs nog beter gaan samenwerken en dat van we van jongs af aan een gezonde leefstijl hebben. Daar horen goede sportfaciliteiten bij.”

 

 Ronald: “In 2021 hebben we daarom als fractie definitief de steun uitgesproken voor een 12-maanden zwembad op Noort Syde waar jong en oud de komende 50 jaar kan watersporten en recreëren.”


Vrij en veilig

    In Nederland zijn we vrij. De gemeente bemoeit zich zo weinig mogelijk met onze levens. We zijn tegen betutteling en overbodige regels.

    De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) ontdoen we van overbodige regels en scherpen we daarnaast aan zodat de handhaving daadkrachtig kan optreden.

    Wanneer vrijheid wordt misbruikt voor geweld, ondermijning of overlast, treedt de gemeente daadkrachtig op. Veiligheid is voor ons prioriteit

    Wij gaan gericht aan de slag tegen illegale bewoning (spookwoningen) zodat overlast vermindert en iedere inwoner van Oudewater belasting betaalt.

    Arbeidsmigranten zijn onmisbaar voor de Oudewaterse ondernemers. Zij verdienen deugdelijke huisvesting die voldoet aan het SNF-keurmerk. Door een centrale locatie te bouwen (Expat-hotel) komen veel eengezinswoningen in de binnenstad vrij. Door bijvoorbeeld verhuur van deze woningen uitsluitend aan “in gezinsverband wonende mensen” te stimuleren.

    De verkeersveiligheid moet beter. Met name kwetsbare fietsers en wandelaars moeten veiliger over straat kunnen. De snelheid omlaag, het overzicht beter en de auto te gast.

 

 Sporten helpt ons vooruit

    Op Noort Syde willen wij het plan van SBZO gaan realiseren: een 12-maanden zwembad. Waterpolo, wedstrijdzwemmen, banenzwemmen voor jong en oud, fysiotherapie, zwemles na schooltijd, baby- en peuterzwemmen. Het nieuwe bad biedt eindeloos veel mogelijkheden en wordt draaiende gehouden door een groep enthousiaste vrijwilligers.

    Het nieuwe zwembad levert een prachtige voorziening op voor Oudewater, gedreven door een club met fanatieke vrijwilligers en ondernemers met een hart voor Oudewater.

    Wij zijn voor de verhuizing van de Skeelerbaan naar de Noort Syde omdat dit ruimte biedt op Statenland voor zo’n 30 tot 40 extra woningen op Statenland.

    Wij willen een nieuwe duurzame sporthal bouwen naast het nieuwe zwembad.

    Sporten verbindt en sportverenigingen kunnen onderling ook verbinden. We gaan door met de combinatiefunctionaris Sport en Oudewater Vitaal. Met samenwerking wordt het sportaanbod beter, flexibeler en onze gemeente gezonder en fitter.

    Regelingen voor bewoners met een kleine beurs maken we bekender en waar nodig versterken we deze. Iedereen moet kunnen sporten.

    Sporten wanneer het jou uitkomt. Wij gaan op zoek naar de mogelijkheden voor openbare en gratis sportgelegenheden zoals hardloop- en wandelroutes en openbare fitnessapparatuur voor zowel jong als oud.

 

Steun voor elkaar

    Als iets onze gemeente typeert is het wel dat we voor elkaar klaar staan. De talloze verenigingen, vrijwilligers en stichtingen zijn het fundament van Oudewater. Meer dan nu het geval is, kunnen we deze thuisbasis inzetten om elkaar te helpen.

    De gemeente steunt verenigingen en stichtingen met subsidie. Die subsidie komt in geld en natura. De gemeente weet gek genoeg niet precies wie er allemaal steun krijgt en waarom dat is. Wij willen dat de gemeente inzicht krijgt in de steun die het geeft zodat we kunnen afwegen hoe we daarmee verder gaan.

    Wij willen dat er voor jongeren jaarlijks een bedrag ter beschikking komt waarmee zij in samenspraak met de gemeente activiteiten kunnen organiseren of bijvoorbeeld een jongerenontmoetingsplek kunnen inrichten.

    Wij gaan op zoek naar de mogelijkheden voor een jongerencentrum zodat we jongeren een plek kunnen bieden waar ze onder de juiste begeleiding elkaar ontmoeten, problemen kunnen bespreken en ze van de straat te houden, uiteraard in samenspraak met de jongeren zelf.

 

Zorg met gezond verstand

   Elke inwoner is zelf verantwoordelijk voor geluk en een goede gezondheid. Aanvullend kijken we naar elkaar om en zorgen we voor elkaar. De gemeente biedt een vangnet wanneer iemand er zelf niet uitkomt.

   Het Stadsteam is dé toegang voor Jeugd- en Ouderenzorg. We versimpelen de organisatie van zorg en centraliseren de toegang en coördinatie bij het Stadsteam. Waar mogelijk biedt het Stadsteam zelf professionele zorg.

   De gemeente biedt hulp waar nodig, maar kan niet alles oplossen. De zorg die de gemeente biedt is effectief en passend. Dat betekent specialistisch waar nodig en laagdrempelig waar mogelijk. Dit gemeente monitort actief of zorgaanbieders leveren en bereiken wat ze beloven. De zorgaanbieders voor de inwoners van Oudewater maken minimale winst en bieden maximale zorg. Wij geven de voorkeur aan lokale aanbieders van zorg en welzijn en waken voor concurrentie van buiten. 

   We gaan voor meer professionaliteit en minder beleid. De menselijke maat staat niet op papier, maar zit in de mens. Beleid van het Rijk dat voor bewoners van Oudewater niets toevoegt, voeren we niet of minimaal uit.

   De Maatschappelijke Agenda wordt in 2022 geëvalueerd en aangepast en komt met een concrete uitvoeringsagenda. Een kwaliteitsmonitor rapporteert jaarlijks over de ontwikkelingen en biedt de gemeenteraad inzicht en opties voor bijsturing zodat de raad meer dan nu betrokken is bij keuzes.

   Mensen die thuis zitten met een afstand tot de arbeidsmarkt, begeleiden we actief naar werk en we streven hierbij minimaal naar maatschappelijke deelname. We maken hierover scherpe taakstellende afspraken met FermWerk.

   Ondernemers, trainers of buren kunnen vroeg problemen bij bewoners signaleren, maar weten niet altijd de weg naar de oplossing. De weg naar hulp wordt duidelijk en overal bekend gemaakt.

   Een liefdevolle en stabiele start verkleint het risico op psychische problemen op latere leeftijd.  Wij willen laagdrempelige hulp en ondersteuning aan jonge gezinnen die het nodig hebben en erom vragen. De ouder-kind hechting wordt daarmee beter en het risico op psychologische problematiek van het kind neemt sterk af.