Ondernemend Oudewater

 



Gijs Hoogenboom (#1) en Astrid van Jaarsveld (#9), vertellen over Ondernemen in Oudewater:

 

Gijs: “Oudewater is een erg ondernemende stad waarbij de gemeente niet in de weg moet staan maar een goed ondernemersklimaat dient te faciliteren. De ondernemers in Oudewater creëren immers veel werkgelegenheid, iets waar we trots op zijn.”

  

Astrid: In het Sociaal Ondernemerschap zie je het enthousiasme van de lokale ondernemers, bijvoorbeeld in het sponsoren van evenementen of de financiële steun voor de Oudewaterse verenigingen. Of het nu de winkels en horeca in de binnenstad zijn, of de ondernemers buiten de stadskern: iedereen draagt zijn of haar steentje bij. 

  

Gijs: “In de afgelopen jaren zijn er grote stappen gezet voor de realisatie van Tappersheul 3. Op deze drie hectare extra industrieterrein kunnen 13 tot 18 Oudewaterse bedrijven gaan ondernemen. De vraag naar ruimte voor bedrijven is groter. Wij willen meteen doorpakken naar meer uitbreiding van bedrijventerrein.”


Visie op ondernemerschap:

   Banen voor Oudewaternaren worden gemaakt door Oudewaterse ondernemers! De gemeente moet daarom een faciliterende en ondersteunende rol hebben en haar verantwoordelijkheid pakken voor een goed ondernemersklimaat in Oudewater.

   De VVD Oudewater vindt nauw contact met de verschillende ondernemers van Oudewater heel belangrijk. Door maandelijkse bedrijfsbezoeken houden we laagdrempelig en persoonlijk contact en kunnen we snel schakelen tussen ondernemers, de fractie en de gemeente.

   De gemeente Oudewater moet daarnaast 4 keer per jaar overleg voeren met de verschillende ondernemersverenigingen om op de hoogte te blijven van wensen en verbeterpunten in het ondernemersklimaat.

   De afgelopen jaren hebben we veel bereikt voor ondernemers: betere infrastructuur, beter vergunningenbeleid, meer ruimte voor bedrijven en bedrijvigheid. Dit vraagt om de nodige communicatie en dit blijft dan ook onze aandacht houden.

   Voor toekomstige aanbestedingen geven wij de voorkeur aan lokale aanbieders en ondernemers. Ook voor de gemeente Oudewater geldt: wees loyaal, koop lokaal!

 

Meer vrijheid voor ondernemers:

   Ondernemers kennen hun klanten en werknemers het beste en moeten zelf de openingstijden kunnen bepalen. Wij willen de winkeltijdenverordening aanpassen zodat ondernemers zelf kunnen bepalen wanneer zij wel of niet open zijn.

   Particuliere en commerciële initiatieven die toerisme stimuleren, zoals bijvoorbeeld een hotel, camping of een Bed & Breakfast, ondersteunen wij.

   Wij willen dat het eenvoudiger wordt om kantoorruimtes te realiseren op bedrijventerrein.

 

Ondernemers op het bedrijventerrein:

    Nu de uitbreiding Tappersheul 3 bijna van start gaat, willen wij door naar de volgende uitbreiding van bedrijventerrein. Hiervoor zijn verschillende opties die wij in samenspraak met ondernemers en omwonenden willen gaan onderzoeken. 

►  Met het geld dat Tappersheul 3 oplevert gaan we Tappersheul 1 en 2 opknappen. Behalve een nieuw wegdek willen wij meer parkeerplaatsen, een betere verkeersontsluiting, meer groen en een opgeruimd bedrijventerrein. Ook willen we in overleg met de bedrijven de daken beter benutten voor zonnepanelen.

►  Wij willen onderzoeken of de bouwmarkt van Oudewater naar een nieuw bedrijventerrein kan verhuizen. Dit vermindert onveilig en zwaar verkeer in de woonwijk en maakt veel ruimte vrij voor woningen.

    Op Tappersheul 3 komt een verzamelpand waar startende ondernemers kleine ruimtes kunnen huren/gebruiken.

 

Ondernemers in de Binnenstad:

    De binnenstad wordt momenteel helemaal opgeknapt (Masterplan Binnenstad) wat het interessanter maakt voor winkelier en bezoeker. Wij willen de binnenstad in het weekend autoluw maken zodat deze aantrekkelijker, veiliger en fijner wordt met meer ruimte voor terras.

    Wij zijn trots op onze horeca, die zorgt voor levendigheid in onze stad. Wij willen samen met de horeca werken naar het ‘Kwaliteitskeurmerk Veilig Uitgaan’. Ook moeten regels duidelijk en handhaafbaar zijn en moeten overlastgevers collectief geweigerd kunnen worden.

► Er moet eens per 6 weken overleg tussen horeca en Gemeente plaatsvinden, om op die manier samenwerkingen te faciliteren in het beperken van overlast en het tegengaan van drank- en drugsmisbruik.

►  De weekmarkt van Oudewater is gezellig en daarom is er een wachtrij voor kraamhouders. Soms komen kraamhouders met vergunning echter niet opdagen en betalen dan niet voor hun gereserveerde plek. Wij willen dat iedere kraamhouder betaalt voor zijn plek, ook als deze niet op komen dagen.

   Met het opknappen van de Klepper tot huiskamer van de stad, moet er ruimte gecreëerd worden voor flexwerkplekken voor (zelfstandige) ondernemers.

        

 

Ondernemers in het buitengebied:

    De agrarische sector is groot in Oudewater en deze boeren zijn de beheerders van het landschap en dus ons uitzicht. Er is al veel regelgeving vanuit het Rijk en de Provincie en wij zijn tegen onnodige regels voor agrariërs vanuit de gemeente.

    De gemeente moet meedenken en meewerken wanneer iemand nevenactiviteiten op het erf zoals een B&B, landwinkel of zorg gerelateerde activiteiten wil beginnen.

    Wij willen de bereikbaarheid van ondernemers in het buitengebied waarborgen en sluipverkeer tegenhouden.