VVD idee: Woningen bouwen

© Astrid

Deze keer het VVD Oudewater idee: Woningen bouwen

Dankzij iedereen die op ons gestemd heeft, heeft VVD Oudewater vaart kunnen krijgen en houden in de verschillende woningbouwprojecten. Wij delen en snappen de frustratie dat het niet snel genoeg gaat en dat de prijzen zo hoog zijn. Wij zijn kritisch wanneer er teveel eisen bovenop het bouwbesluit worden gesteld. Uiteraard willen wij laten bouwen met normale bouweisen, maar elke extra eis, zoals een mooi sierrandje, nog duurzamer, nog groener, bepaalde dakpannen, enz., maakt het alleen maar onnodig duurder. VVD Oudewater wil creatieve oplossingen binnen het afgesproken budget, zodat er betaalbare woningen in Oudewater komen.

VVD Oudewater maakt zich hard voor het bouwen buiten de rode contouren. De rode contour is een cirkel om de bebouwde kom  van Oudewater, Papekop en Hekendorp heen, die de provincie ooit getrokken heeft. De provincie heeft toen bepaald dat alleen daarbinnen gebouwd mag worden. Als alles vol gebouwd is, krijgt de gemeente toestemming om buiten de rode contouren te bouwen. Het is veel goedkoper om buiten de rode contouren te bouwen, omdat vaak de grond goedkoper is en omdat er meerdere woning tegelijkertijd gebouwd kunnen worden. Ook zijn vaak minder bezwaarschriften, omdat er minder mensen last van hebben. Dit scheelt in de kosten en in tijd.

Buiten de rode contouren bouwen is dus goedkoper en dat maakt voor met name voor jongeren een mogelijkheid tot het kopen van een woning.

Al er veel woningen buiten de rode contouren gebouwd gaan worden, vinden wij het ook belangrijk dat er naar andere zaken gekeken wordt, zoals openbaar vervoer, medische voorzieningen, infrastructuur, enz. Wij staan veel in contact met bijvoorbeeld scholen, medisch specialisten en het openbaarvervoer, om uiteindelijk met een goed plan te komen.  

Ons voorstel is om elk jaar ongeveer 40 woningen op te leveren, om op die manier zoveel mogelijk Oudewaterse jongeren een kans te geven op een woning.